Bűzmirigy kinyomása, kezelése

A kiürületlen végbél körüli mirigyek gyulladása rendkívül kellemetlen érzést és fájdalmat jelent a kutyusok számára. Sok gazdi nem is tud ezeknek a mirigyeknek a létezéséről és működéséről, így nem tudnak a gyulladás problémájáról sem.

A mirigyek normál állapotban könnyen ürülnek, amikor azonban gyulladás lép fel, akkor a mirigykivezető cső elzáródása következik be. Ez megakadályozza az ürülést, és mivel a váladék nem tud távozni a testből és tovább termelődik, így a probléma egyre súlyosabbá válik megfelelő kezelés hiányában.

A bűzmirigy gyulladását általában a kutyus viselkedésén lehet észrevenni. A bajt elsősorban az jelzi, hogy a kutyus húzza a fenekét a földön. Súlyosabb esetben a kutyus szőre is hullik, akár viszkethet is, továbbá nem jól ürít. Ekkor érdemes ellenőrizni a bűzmirigyeket és állatorvoshoz fordulni, ha mi magunk nem szeretnénk kinyomni a mirigyeket. Fontos, hogy a bűzmirigyeket megfelelően kezeljék, hiszen így megóvhatja kedvencét egy kellemetlen és hosszan tartó betegségből. A bűzmirigyet manuálisan is ki lehet üríteni, enyhébb esetekben az antibiotikumos kezelés is elég lehet.