Fürdetés, szárítás, fésülés és kefélés

A kutyakozmetikáról sokan tévesen azt hiszik, hogy csupán felesleges szépítkezésről, cicomázásról van szó. Ez azonban tévedés. A kutyakozmetika ugyanis az esztétikus kinézet mellett, a kutyusok egészségével és közérzetével is foglalkozik. Az ápolás, az ápoltság nem csak a kinézetre, külsőre van hatással - akárcsak az embereknél -, az ápolt kis kedvenc sokkal jobban érzi magát, boldogabb és felszabadultabb, érzi a gazdi törődését. Az ápolt szőrzet, rendezett bunda a kutyus számára egészséges környezetet is teremt, amelyet elkerülnek a baktériumok, kórokozók.

A kutyakozmetika része a fürdetés, a szárítás, a fésülés és a kefélés is, tehát azok, amelyek a szőr ápoltságával foglalkoznak.

A kutyakozmetika története több évszázadra nyúlik vissza. Míg régen kizárólag a haszonelvűséget tartották szem előtt a kutyák ápoltsága szempontjából, ma már emellett az esztétika is előtérbe került. Amióta a kutyák kedvencekké, szinte családtagokká váltak, nagyobb figyelmet kapott az esztétika is. Különösen a 20. században, amióta kiállítások is vannak, a kedvencek számára igen fontossá vált a kutyaszépítkezés.

A kutyafürdetés, a szárítás és a kutya szőrének fésülése, kefélése a házi kedvenceknél is rendkívül fontos. A tiszta és ápolt kutyus sokkal jobban érzi magát, mint piszkos, koszos, elhanyagolt, bozontos szőrű társai. Ezért is nagyon fontos, hogy kutyusunk megfelelő, szakszerű ápolásban részesüljön, amelyet elsősorban szakember nyújthat számára. Az ápolt szőrű és bundájú kutyus érzi a gondoskodást, boldogabb és teljesebb életet élhet, sőt egészségét is megőrizzük ezzel.