Otthoni kozmetika

1./ Kefélés

Először is alaposan, nagy figyelemmel keféljük ki a kutyus szőrét! Keressük meg az összes gubancot, majd vágjuk ki ezeket a szőrcsomókat!

A hosszú szőrű kutyáknak a hasán és a farkán nagyobb a szőr, mint a fején és a lábain. A rövid szőrű kutya testét mindenhol azonos mennyiségű szőr borítja.

Nagyon fontos, hogy megfelelő kefét válasszunk. Ha nagyon vastag, nehezen kezelhető a bundája, használjunk speciális bontófésűt, ez megkönnyíti a gubancok eltávolítását. Győződjünk meg róla, hogy nem okozunk fájdalmat kedvencünknek!

Ha az ebnek puha, esetenként zsíros a bundája, használjunk nagyobb sörtéjű kefét, ez segít eltávolítani a felesleges olajat és koszt.

 

2./ A kutyus megnyugtatása

A következő lépés az alapos fürdetés lenne. Sok kutya azonban megijed, elszalad és elrejtőzik, ha rájön, hogy a fürdetés következik. Ezért legyünk óvatosak, folyamatosan beszéljünk hozzá és nyugtassuk meg!

3./ Fürdetés

Durva vízsugár helyett kellemes permetezéssel fogjunk hozzá! Általában ezt élvezik.

Ellenőrizzük a vizet, kellemesen langyos legyen. Válasszunk speciális állatsampont, vagy babasampont.

Ha a kutya bolhás, akkor speciális bolha samponnal fürdessük.

Langyos vízzel távolítsuk el róla teljes egészében a sampont.

Vigyázzunk, a sampon ne kerüljön a szemébe vagy a szájába. Fürdetés után töröljük meg a szemét és a fülét egy puha meleg ruhával. Végül az egész testéről itassuk fel a vizet egy nagy törölközővel.

4./ Vágás

Ha nincs elég tapasztalatunk, akkor olló helyett csakis speciális keféket használjunk!

Ha mégis ollót használunk, ügyeljünk arra, hogy tompaszögben vágjunk. Nagyon óvatosak legyünk a pofijánál, a hasánál, a fenekénél és a lábujjainál!

5./ Takarítás

Előzzük meg, hogy az egész ház tele legyen szőrrel, takarítsunk össze!

6./ Szárítás

Igaz, hogy kutyák és a macskák általában gyűlölik a hajszárítót, de muszáj lesz használni. Szárítsuk meg teljesen a kutyus szőrét! Ez megszünteti a „vizes kutya szagot”.

7./ Jutalmazás

Egy kis jutalmat igazán megérdemel kis kedvencünk a szépítkezés után.

Dicsérjük és simogassuk meg! Esetleg jöhet egy kis jutalomfalat is.

Bár a házi kedvencek saját kezű tisztítása sok időt vesz igénybe, de ezzel pénzt takaríthatsz meg, és lehet, hogy a kutya is jobban élvezi, mintha egy idegen csinálná.