Kutya trimmelés

Kutya trimmelés

A trimmelés egy fontos kutyaszőr ápolási technika, amely azonban nem nyírást jelent. Trimmelés után lesz a házi kedvenc bőre és szőre egészséges és ápolt. A kutya trimmelés az elhalt szőrszálak eltávolítását jelenti, amely után az új szőr növekedése könnyebben indul el, ezáltal egészségesebb bundája lesz a kutyának. A jellegzetes szőrminőség elérése érdekében fontos a megfelelő ápolás, amely némely kutyafajta esetében a trimmelést jelenti.

Trimmelés nem végezhető el minden típusú, minden fajtájú kutyán, az egyes kutyafajták szőre ugyanis nem egyforma. Trimmelhető szőrtípus a drótos, a szálkás és a vegyes szőrtípus.

A drótos szőrzetű kutyafajtákat egy időszakosan megjelenő aljszőr és a kemény fedőszőr jellemzi. Esetükben trimmelést akkor kell végezni, ha a szőrzet hullámossá válik, így a fedőszőr könnyen eltávolítható és ezzel frissíthető.

A szálkás szőrzetű kutyák ugyancsak kemény fedőszőrzettel és időszakosan megjelenő aljszőrzettel rendelkeznek. Ebben az esetben azonban az érett szőrnek egyenes szálúnak kell lennie ahhoz, hogy a kutya trimmelés elvégezhető legyen. Mivel a szőrzetnek csak egy része trimmelhető, így a vedlés periodikus. Kéthavonta érdemes elvégeztetni.

A vegyes szőrtípusba a szetterek, a spánielek és a hosszú szőrű tacskók tartoznak. Náluk az egyenes szőrfelületet kezeli trimmeléssel a kozmetikus, a fedő- és az aljszőrzet sem trimmelhető.

Természetesen még a fajtákon belül is lehetnek eltérések a trimmeléssel kapcsolatban, ezért is nagyon fontos, hogy a megfelelő szakemberre bízzuk ezt. Például gyapjas szőrnél, vagy idős kutyák esetében inkább kerülni szokták a trimmelést. A fiatal, kiállításra is alkalmas kutyáknál viszont rendkívül fontos a trimmelés, hiszen így válhat bőrük egészségessé, szőrük pedig megfelelően ápolttá és fényessé.